Egy 53 éves német állampolgár ahelyett, hogy eladta volna a lakását, egyszerűen az interneten szervezett egy sorsolást, és most 18.000 rendbeli csalás miatt áll a bíróság előtt.

A sorsolás megszervezése előtt a berlini úriember megpróbálta beszerezni az illetékes hatóságoktól a szerencsejáték szervezéséhez szükséges engedélyeket, ezeket azonban nem kapta meg, arra hivatkozással, hogy szerencsejátékot tilos nyilvánosan szervezni. Az engedélyek hiánya ellenére a későbbi vádlott megszervezte a játékot – arra hivatkozva, hogy az csupán egy ügyességi játék, így az még csak nem is engedélyköteles.

A játék szervezője 48.000 résztvevővel és fejenként 19 euróval számolt, úgy, hogy a fődíjként felkínált házat 200.000 eurónyi jelzálog terhelte. A játék második díja egy autó volt, míg több játékost kisebb pénznyereményekkel díjazott volna. A játékban 18.000-en vettek részt (sokan többször is átutalták a részvételi díjat, hogy növeljék esélyeiket).

A nyomozók szerint a végösszeg, amellyel a játék szervezője megkárosította a játékosokat majdnem 405.000 euró, azaz közel 107 millió forint. Az ügyészség szerint sorsolásra és valamilyen díj átadására vagy kifizetésére végül nem került sor, a vádlott szerint azért, mert a játékot a megindult eljárás miatt végül nem fejezhette be.

Egy lakás lottó vagy sorsolás keretében való értékesítése nem egyedi dolog. Ausztriában tavaly tavasszal az első ilyen lakás átadása is megtörtént, aminek következtében úgy tűnik sokaknak megjött a kedve lakáslottóhoz. Az első osztrák lakáslottó szervező Traude Daniel honlapján, a mai napig olvasható, hogy tanácsaival készséggel rendelkezésére áll azoknak, akik egy hasonló nyereményjátékot szeretnének indítani, amint az osztrák jogrendszer megfelelő kereteket biztosít ehhez. Hogy a jogi keretek ma már rendelkezésre állnak-e, kérdéses, mindenesetre osztrák domain alatt már elérhető egy honlap (alleverlosungen.at), ahol ingatlanok mellett autók, hajók és egyéb vagyontárgyak is így keresnek gazdát.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr891859809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása